Субсидия за гориво на чуждестранни транспортни фирми …

Субсидия за гориво на чуждестранни транспортни фирми, опериращи на територията на Испания

Испанското правителство ще предостави субсидия за гориво на камиони, които са на чуждестранни транспортни фирми, опериращи в Испания.

За това информира испанската транспортна организация Fenadismer.

Субсидиите за гориво за испанските транспортни фирми бяха въведени още през януари 2023 г. До тях се стигна след преговори между националните асоциации на превозвачите и Министерството на транспорта.

Правителството предоставя до 20 цента на литър гориво на камион през първата половина на тази година.

Испания реши да разшири тази помощ и за чуждестранните транспортни фирми като субсидията ще може да се прилага и със задна дата. Това означава, че всички камиони, които са работили в Испания и са зареждали гориво на испанска територия от януари 2023г., ще отговарят на условията за бонус до 20 цента на литър гориво.

Според организацията почти 40% от транспорта до и от Испания се извършва от чуждестранни фирми. Намират се предимно в Полша, Литва, Португалия, България и Румъния. Те ще се възползват от испанското публично финансиране с одобрението на новата мярка.

В някои случаи компаниите са собственост на испански предприемачи, които са прехвърлили техните флоти към тези държави с единствената цел да имат по-ниски разходи за труд и данъци, без да имат реална дейност там, а постоянно в Испания. Тези фирми са известни като „пощенски кутии“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *