Засилени проверки на камиони и автобуси на АМ Тракия

Засилени проверки на камиони и автобуси на автомагистрала Тракия

В началото на юли специализирана полицейска операция, насочена към камиони и автобуси, се провежда на магистрала “Тракия” в района на област Пловдив.

Тя е разпоредена от министъра на вътрешните работи. Част е от мерките, които са предприети от държавата за реализиране на националната стратегия за пътна безопасност за периода 2023-2030 година.

Това съобщи пред журналисти началникът на “Пътна полиция” – Пловдив инспектор Йордан Милушев.

В акцията участват служители на сектор “Пътна полиция” при областна дирекция на МВР Пловдив, агенция “Пътна инфраструктура”. Областно пътно управление, агенция “Митници”, НАП, БГТОЛ и държавна агенция “Автомобилна администрация”.

Полицейските служители проверяват шофьорите за правоспособност и наличие на необходимата документация за превоз на пътници и товари. Правят се тестове за алкохол и наркотици.

Агенция “Митници” съблюдава за превоза на рискови стоки, а държавната автомобилна администрация проверява техническото състояние на камионите и автобусите.

За първи път по време на подобна операция, на място има и монтиран мобилен кантар, който измерва натоварването на всяка ос на камионите и в случай на нарушение се съставя акт.

Целта на операцията е да се контролират именно камионите, тъй като те не са изключение при участие в пътно-транспортни произшествия.

Когато участва камион, мащабите на катастрофите са други поради теглото му, скоростта и по-трудното спиране.

Специализираната полицейска акция в Пловдив ще продължи до месец декември 2023 и ще се изпълнява според предварително утвърден график.

Засилени проверки на камиони и автобуси на автомагистрала Тракия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *