От декември 2023 нови ограничения на скоростта при движение на превозни средства в Амстердам

При 80% от пътищата си Амстердам ще въведе ограничение на скоростта от 30 км/ч и този закон влиза в сила от 8 декември 2023 г. Това е с цел да бъде подобрена пътната безопасност и да се намали шумовото замърсяване в града и околността.

Градският съвет казва, че при движение на коли/ камиони с 30 км/ч шансът да оцелее пешеходец при ПТП е 95%, а при движение с 50км/ч вероятността е 85%. Освен това при по-ниската скорост шофьорите имат повече време да реагират при неочаквани ситуации и спирачният път е сравнително по-кратък.

Ще се използват допълнителни знаци и пътна маркировка, за да се направи ясно новото ограничение на скоростта за шофьорите. Ще бъдат направени и корекции на пътищата, като се премахнат ненужните линии и се инсталират централни ленти. Така ще се насърчи по-бавното шофиране.

Правилното прилагане на новия закон няма да бъде основният фокус, а че ще използва камери за скорост, за да хваща шофьори, които нарушават ограничението. Той също така насърчава водачите да си помагат взаимно да спазват новото ограничение на скоростта, като сами карат бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *