Европейска операция на RoadPol „Камиони и автобуси“ от 06.11 до 12.11.2023

Проверки ще се извършват през тази седмица, до неделя /12.11/ включително, на цялата територия на Германия. Тази инициатива е част от многостранния подход на RoadPol към правилното прилагането на правилата за движение.

Той е насочен към справяне с незаконните операции на фирмени камиони и автобуси, всички в стремеж за подобряване на безопасността по пътищата и борбата с престъпленията по пътищата. Основната цел на операцията на RoadPol „Камиони и автобуси“ е извършването на подробни проверки на търговски камиони и автобуси на различни крайпътни места.

Тези проверки се извършват от специални служители на Пътна полиция, заедно с други съответни правоприлагащи агенции, следвайки точно определен, координиран, широкомащабен, мултиагенционен подход в цяла Европа.

Чести нарушения, които се констатират при проверките са:

***Липса на валидна документация: Много често шофьорите не представят валидни документи като шофьорска книжка, разрешително за работа, шофьорски атестации, документи за валидни застраховки, транспортни лицензи и други.

***Нарушения на правилата за каботаж:

Те често се нарушават с липсата на подходяща CMR документация, която да доказва международен транспорт преди извършване на каботажни операции или такива с изтекли срокове.

***Поддръжка и състояние на камиона/ ремаркето или автобуса:

Често се констатират технически недостатъци на превозните средства, като неизправни устройства, дефектни светлини, износени гуми, прекомерни размери на превозното средство.

***Сигурност на товара: Проблеми със сигурното товарене и укрепване на стоките, проблеми с разпределението на товара в ремаркето и липсващи дъски, долани, ъгли, подложки за закрепване, за да се предотврати разместване на стоките по време на превозването им.

***Претоварени камиони: Често се срещат и камиони, надвишаващи законово установеното допустимо тегло.

***Работно време и време за почивка на шофьорите в съответствие с нормативната уредба:

Случаи на неспазване на разпоредбите за шофиране и време за почивка, както и други съответни транспортни разпоредби.

***Опасно шофиране: установено е, че някои шофьори са под въздействието на алкохол и упойващи вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *