Румъния с нова система за проследяване на транспортираните стоки на нейна територия

Румънските власти гласуваха за приемането на Закон 296/2023, чрез който ще се въведе нова система за проследяване на транспорта на стоки.

Името на системата е „RO e-Sigiliu” (RO e-Seal) и нейната основна цел е да се гарантира проследимостта на автомобилния транспорт на стоки на цялата територия на Румъния.

Съгласно нормативния акт, „RO e-Sigiliu” е система, която използва електронни устройства и компютърно приложение.

Чрез системата маршрутът на стоките от мястото на товаренето им до мястото на разтоварването им се проследява в реално време и по този начин позволява на властите да идентифицират потенциални точки за отклоняване на стоки, без значение дали са транзитни или имат за крайна дестинация фирма на територията на Румъния.

Системата се управлява от Министерството на финансите чрез Националната агенция за фискална администрация, Румънската митническа служба и Националния център за финансова информация.

Глобите за неспазване на новите изисквания ще са до 50 000 леи (10 000 евро).

Важно е да се отбележи, че отговорността за гарантиране на целостта на електронните пломби е на шофьорите на камионите.

Румънското правителство разполага с 60 дена срок от датата на публикуване на закона в Официален вестник за внедряване на IT системата (26.12.2023 г.).

Системата RO e-Seal ще работи успоредно със системата RO e-Transport, която функционира от 2022г. Целта на системата RO e-Transport е да следи продукти с висок фискален риск, които биват транспортирани в страната. Следователно всяка транспортна операция, която включва стоки, попадащи в една от рисковите категории, установени от румънските власти, трябва предварително да бъде регистрирана в RO e-Transport и ще получи уникален UIT код, който се генерира автоматично от системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *