Дания инвестира в станции за зареждане на е-камиони

Дания планира да създаде 25 нови парка за зареждане на електрически камиони на територията на цялата страна, стратегически разположени на 60 км един от друг и разполагащи с общо 175 точки за зареждане.

Първите обекти за бързо зареждане по план трябва да заработят до 2025 г. и ще бъдат разположени покрай главните магистрали като те ще имат общ капацитет от 133 мегавата.

Локациите ще включват районите Рандерс, Хернинг, Вайле, Падборг и Кьоге и имат за цел да поддържат инфраструктурата за е-камиони, като допълнителните паркове ще се разгръщат постепенно чак до 2030 г.

„Създаването на паркове за зареждане ще се осъществява чрез правителствени търгове, където частни компании ще могат да представят оферти за изграждане на паркове за зареждане в конкуренция и при пазарни условия“, обяви датското министерство на транспорта миналия месец.

Проектът, подкрепен от инвестиция от 683 милиона датски крони, е в съответствие с разпоредбите на ЕС за разширяване на мрежите за зареждане на електрически превозни средства и водород, които задължават страните членки да инсталират станции за зареждане на електромобили на всеки 60 км по основните маршрути в ЕС до 2026 г., като ще предлагат 400 кВт, увеличавайки се до 600 кВт до 2028 г.

За камиони и автобуси станциите за зареждане трябва да бъдат на всеки 120 км. по половината от главните пътища в ЕС до 2028 г. с изходна мощност от 1400 кВт до 2800 кВт.

Към момента Дания има само две обществени зони за зареждане на е-камиони, за разлика от тези за дизеловите камиони, които могат да зареждат в повече от 2200 обществени бензиностанции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *