Агенция ”Митници” засилва контрола по границите на България в изпълнение на поетите ангажименти към Австрия за влизане в Шенген

От началото на годината Агенция “Митници” извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна.Проверяват се стоки и товари, пътуващи от и до Австрия. Това се случва, за да се изпълни ангажиментът към Австрия, поет от България и Румъния за засилен контрол по сухопътните граници като това е описано в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген.

За първите шест дни на годината са извършени общо над 7200 проверки на различни превозни средства, включително и на транзитно преминаващи през България. Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на камионите, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

В рамките на проверките за първите шест дни на годината, в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа.

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула – електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били декларирани.

При съвместна проверка с „Гранична полиция“ в района на ГКПП Ферибот Видин в български микробус са намерени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Продължава и засиленият контрол по пътната мрежа на страната, съвместно с МВР и други компетентни органи. Проверките по границите ще продължат по всички ГКПП до сухопътното присъединяване на България към Шенген, след което контролът ще остане само на външните граници на ЕС към Турция и Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *