Липса на квалифицирана работна ръка застрашава сектор логистика

Всяка трета компания в логистичния сектор сериозно страда от продължаващ недостиг на квалифицирани работници.

Това е заключението след най-новото проучване на тенденциите, направено от Logistics Hall of Fame.

Почти 35% от анкетираните компании заявяват, че са претърпели финансови загуби поради липса на персонал. Около 26% от анкетираните оценяват риска от финансови загуби поради недостиг на подходящи кадри като изключително висок.

На въпрос за рисковете, които в момента представляват най-голямата заплаха за логистичната индустрия в световен мащаб, недостигът на квалифицирани работници (60%) заема второ място. Само киберпрестъпността (68%) предизвиква още по-голяма загриженост на компаниите. Следващите в класацията са политическите рискове, изменението на климата, правните промени и прекъсванията на веригата за доставки. Възможни рискови фактори като избухване на пандемия или пазарни промени играят второстепенна роля в класирането на риска.

92% от участвалите в проучването посочват създаването на привлекателни условия на труд като най-важното средство, за да се борят с недостига на квалифицирани работници. Важно е да се мисли извън рамките, а не фокусът да е само върху добрите заплати. Компаниите имат много възможности да се позиционират като атрактивен работодател и да предложат повече от други компании, дори отвъд подходящото заплащане. Възможните отправни точки са: предлагането на фирмена допълнителна здравна застраховка; насърчаването на спортни програми и други.

69% от анкетираните посочват насърчаването на обучението на служителите и личностното развитие като един от възможните начини за намиране и задържане на квалифицирани работници.

46% подчертават необходимост от насърчаване на цифровизацията, докато 38% оценяват и развитието на добра работодателска марка като важно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *