България: започва специализирана акция по пътищата с фокус върху камионите и автобусите

Започва специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите.

Съвместните екипи на “Пътна полиция” извършват проверки на камиони и автобуси и тези проверки ще продължат до 25 февруари на територията на цялата страна.

Проверките са иницирани от Главна дирекция “Национална полиция” и са във връзка с пълноправното членство на България в “Роудпол” и поетите ангажименти за участие в съвместни операции с цел да се осигури безопасност и сигурност по всички пътища на Европа.

Тези полицейски операции с фокус върху камионите и автобусите е необходимо да се провеждат, тъй като при настъпването на тежки ПТП-та, когато има участници с товарни автомобили и автобуси, последствията са много по-тежки и с много повече жертви и ранени.

Ще се проверяват показателите, които имат отношение към пътната безопасност.

Спазване на ограниченията на скоростта, употреба на алкохол и наркотици, спазване на времето за почивка от шофьорите, техническата изправност на автомобила, изрядността на документите, претоварване както и укрепване на товара са важни компоненти при проверките.

Данните от проверките ще бъдат обобщени и в рамките на седмица след приключване.

Най-честите нарушения при шофьорите са неспазване на скоростните режими, неизползване на обезопасителни колани, нередовност на документи и техническа неизправност на превозните средства.

Важно е също и спазването на времето за почивка на водачите.

Ще се акцентира върху проверките на този вид нарушения, разбира се, чрез технически средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *