124 проверки на извънгабаритни превозни средства са извършили АПИ и ИААА

124 проверки на извънгабаритни камиони са извършени в последния уикенд на февруари/23-25.02/ от мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“, съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на пристанището на морския град. Заловени са зърновози с товар над 50 тона, при разрешени до 40 тона. Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

Целта на съвместните акции е да се намалят доколкото е възможно рисковете за живота и здравето на пътуващите, както и да се осигурят безопасни условия за движение по отсечките с натоварен трафик на камиони и се ограничат предпоставките за ПТП.

Мобилните екипи на АПИ и ИААА проверяват документите на шофьорите и чрез мобилни електронни везни установяват допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

При проверките служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата. Установени са камиони, които са били с тегло много повече над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите е 40 тона. Заловени са няколко зърновоза, които са били с общо тегло над 50 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скрап, при разрешени максимум 40 тона.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили 42 тежкотоварни превозни средства и са съставени 6 акта. Един от проверените камиони е бил претоварен. При три камиона са установени нарушения, свързани с използване на тахографа. Други два акта са съставени за непопълнен пътен лист в графа товарителница.

Преминаването на претоварени камиони по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участващи в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *