Актуализация на европейските правила относно шофьорските книжки с цел да бъде подобрена пътната безопасност

Евродепутатите искат шофьорите да бъдат по-добре подготвени за реални ситуации по време на шофиране и да са наясно с рисковете за уязвимите участници в пътното движение, като пешеходци, деца, велосипедисти и управляващите електрически скутери.

Шофирането в сняг и хлъзгави условия, безопасно използване на телефона по време на шофиране, слепи зони, системи за подпомагане на водача и гарантирането на безопасно отваряне на вратите на превозното средство също трябва да бъдат част от тестовете на водачите, за да получат шофьорска книжка.

Евродепутатите приемат с мнозинство, че шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, и пет години за камиони и автобуси.

Не подкрепят намаляването на валидността на СУМПС за възрастни хора /както предлага Комисията/, за да се избегне дискриминация и да се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.

Евродепутатите се съгласяват водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорската книжка, като остават на държавите от ЕС да решат дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед на зрението, преглед за сърдечно-съдови заболявания на шофьорите и други подобни.

Евродепутатите искат правителствата на ЕС да положат усилия за повишаване на обществената осведоменост за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск по време на шофиране.

Неопитните шофьори трябва да преминават изпитателен период за шофиране от най-малко 2 години, през които те ще бъдат подложени на определени ограничения, като например по-строги ограничения за алкохол по време на шофиране и по-строги санкции за опасно шофиране.

За да се смекчи недостигът на професионални шофьори, евродепутатите са съгласни да позволят на 18-годишните да могат да получат книжка за шофиране на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават удостоверение за професионална компетентност.

Освен това 17-годишните трябва да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, се казва в проектозакона.

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждане на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и абсолютно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Проектът за правила относно свидетелствата за управление на МПС в ЕС беше приет с 339 гласа “за”, 240 гласа “против” и 37 “въздържал се”.Това представлява позицията на Парламента на първо четене.

Досието ще бъде проследено от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *