В Полша затягат санкциите за шофьорите

От 14 март 2024 г. влиза в сила поправка в Наказателния кодекс в Полша, с която се въвежда възможността за конфискуване на превозното средство на шофьора.

Водач, който бъде заловен да управлява МПС с алкохолно съдържание най-малко 1,5 промила в кръвта или 0,75 mg/dm3 в издишания въздух, освен наказание лишаване от свобода (до 3 години), го грози и наказание под формата на съдебна заповед за конфискуване на превозното средство.

Изземване на превозното средство е възможно и ако шофьорът е причинил произшествие на пътя и има установени след проверка минимум 1 промил алкохол в кръвта или 0,50 mg/dm3 в издишания въздух. Бягството от мястото на извършване на ПТП ще има същия ефект. В този случай конфискуването на превозното средство ще е възможно, дори ако водачът е бил трезвен по време на бягството. Независимо от изземването на превозното средство, шофьорът получава както глоба, така и наказателни точки. Полицията ще изземе временно МПС, управлявано от нарушителя, както и свидетелството му за регистрация. След това прокурорът издава решение за обезпечаване и като последна инстанция съдът се произнася по делото.

Законът обаче не предвижда конфискуване, ако шофьорът не е собственик на превозното средство, което управлява. Въпреки това, ако водачът е управлявал превозното средство като част от служебните си задължения, вместо глоба, съдът налага задължение за плащане на 5 000 PLN до 60 000 PLN на Фонда за подпомагане на жертви и помощ след изтърпяване на присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *