Белгия: Брюксел се подготвя за нов земеделски протест утре – 26.03.2024

В Брюксел за вторник е насрочен третият масов протест от началото на годината като той е организиран от недоволни земеделци, това съобщават местни медии.

Очаква се протестът да започне от 6.00 ч. сутринта и така ще предшества с няколко часа заседанието на министрите на земеделието от ЕС.

Според организаторите се очаква в града да пристигнат поне 300 трактора като това е значително по-малко от първата подобна проява през февруари, когато вътре в града са се появили около 1300 машини.

Властите предупреждават, че във вторник придвижването в Брюксел ще бъде възможно основно с градски транспорт, като е вероятно да бъдат блокирани няколко от входовете на магистралите към столицата.

Земеделците настояват да бъдат направени промени в правилата за тяхната дейност и се обявяват твърдо срещу търговските споразумения на Европейския съюз.

Дневният ред на заседанието на земеделските министри включва обсъждане на състоянието на пазара на селскостопански стоки, което бива повлияно от войната в Украйна, а друг акцент в обсъждането е и бъдещето на общата земеделска политика на ЕС.

В навечерието на заседанието Европейската комисия представи свои предложения за промени, които са свързани с исканията на земеделците.

Протестите създадоха пречка за напредък по споразумението на ЕС с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), а във Франция Сенатът отхвърли ратификацията на споразумението СЕТА за свободна търговия с Канада, което действа от 2017 г., но все още не е окончателно одобрено от всички европейски държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *