В Турция пътуването по магистралите и мостовете ще бъде безплатно през 9-те ваканционни дни за Рамазан Байрам

В Турция започва дълга 9-дневна ваканция по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

Рамазан Байрам ще се празнува от 9 до 12 април, а уикендите преди и след Байрам са добавени и така ваканцията става 9 дена.

С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган пътуването на МПС-та по магистралите и мостовете на страната през всички 9 дена на ваканцията за Рамазан Байрам ще бъде безплатно, също така и по мостовете над Босфора и мостът при Чанаккале.

Очаква се доста интензивен трафик през ваканцията. 30-35 млн. души ще пътуват за празника. Затова са взети допълнителни мерки. Ще има екипи, следящи за контрола на движението по магистралите, тунелите и мостовете. Ще има контрол също и на автобусните превози и цените на билетите за превоз.

През 3 дни на Рамазан Байрам – от сряда до петък, пътуването за гражданите в автобусите, метробусите и метролиниите в мегаполиса Истанбул, а също в автобусите и метролиниите в Анкара, Измир и Бурса, също ще бъде безплатно.

Безплатно ще се превозват гражданите и по електрическата жп линия Мармарай, която свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул, минавайки по дъното на Босфора.

Предвижда се да бъдат пуснати допълнителни превозни средства по автобусните маршрути и метролиниите.

През дългата ваканция се очаква доста турци да посетят и да почиват в десет от островите в Гърция.

От 1 април Гърция въвежда издаването на визи с ограничен достъп на граничните пунктове за турските граждани, което позволява те да посещават десет гръцки острова за период от 7 дена.

Дневно ще се изпълняват 7 фериботни рейса от турското крайбрежие до няколко гръцки острова и обратно.

Очаква се наплив на туристи и към морските курорти Анталия, Кушадасъ, Айвалък, Измир, Алания, както и към всички райони на страната.

Една част от изселниците се очаква да пътуват по родините си места в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *