От 30.04. във Великобритания се въвежда такса за внос на храни от ЕС

Британското правителството информира колко ще трябва да плащат фирмите при внос на храни от Европейския съюз заради Брекзит.

Малкият внос на продукти като риба, салам, колбаси, сирене и кисело мляко ще подлежи на такси до £145 от 30.04.2024 г.

Таксата е известна като “обща потребителска такса”и ще се прилага за продукти от животински произход, растения и растителни продукти, които ще влизат в Обединеното кралство от ЕС през пристанището на Дувър и Евротунела във Фолкстоун.

Тя ще се прилага според вида внесена стока и ще бъде ограничена до £145 за смесени пратки.

Отделните продукти ще се таксуват до £29. Този режим ще се прилага за стоки, считани за нисък, среден и висок риск.

Тази такса ще трябва да бъде за сметка на вносителя от ЕС, за по-малкия търговец в UK на дребноо или за потребителя.

Това ще увеличи бизнес разходите и цените на храните и ще има потенциално по-малък избор от продукти за крайния клиент.

Той добави, че правителството е обявило намеренията си в последния момент, оставяйки на засегнатите предприятия малко време да преразгледат търговските си споразумения.

Таксата е въведена за плащане на гранични инспекции и финансиране на нови съоръжения в Кент за защита на биосигурността – предотвратяване на вноса на болести по растенията и животните.

Новите гранични проверки ще бъдат въведени поетапно през следващите 12 месеца, но от известно време се споменава, че физическите проверки започват на 30 април.

Въпреки това разходите, свързани с тези проверки, не са разкрити към момента.

Преди Brexit търговията между ЕС и Обединеното кралство беше свободна и безпроблемна. Но след излизането на Великобритания от търговския блок това значително се променя в резултат на сравнително отдалечения подход към отношенията с ЕС, възприет от правителството на Острова.

#транспорт #европа #иран #близък изток  #българия #логистика и спедиция #logistics and spedition #transport #bulgaria #europe #middle east

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *