Сърбия: хладилните камиони с бързоразвалящи се стоки отново преминават с приоритет през граничните пунктове

Хладилните камиони, които превозват бързоразвалящи се стоки, от полунощ на 15.05 към 16.05.2024 г. отново могат да преминават с предимство през граничните пунктове на Сърбия.

Митническата администрация на Сърбия съобщава, че след обмисляне и съгласуване на позициите с бизнеса, е взето решение отново да бъде разрешено на камионите, превозващи пресни и охладени плодове, зеленчуци, месо, гъби и цветя, да преминават границата с приоритет.

На 25 април митническата администрация решава временно да преустанови преминаването на границата с предимство поради твърдения на някои превозвачи, че се злоупотребява с приоритетното преминаване и че извън сезона на пресните плодове и зеленчуци в хладилни камиони се превозват и всякакви други стоки, за да се използва преминаването с предимство и да се избягват опашките.

Експерти по-рано предупреждават, че решението за отмяна на тази мярка може да доведе до намаляване на износа от Сърбия, което означава загуби за производителите и икономиката, също и загуби за бюджета.

Митническата администрация и представителите на други държавни гранични органи приканват асоциациите на превозвачите да представят до края на седмицата своите предложения по въпроса за приоритетно преминаване на границата за камионите, които превозват бързоразвалящи се стоки, за да може въпросът да се разгледа съвместно и да се реши във възможно най-кратък срок.

#транспорт #европа #иран #близък изток  #българия #логистика и спедиция #logistics and spedition #transport #bulgaria #europe #middle east

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *