Препоръки към водачите на МПС при случаи на аварирали чуждестранни автомобили на територията на Словения

Във връзка с летния сезон и и все повече случаи на аварирали чуждестранни коли/ камиони, “Компанията за автомагистралите в Република Словения” АД (DARS) отправя препоръки към водачите, в случай на повреда на МПС по автомагистралите и високоскоростните пътища, също и при инцидент в някой от тунелите.

В тези случаи шофьорите трябва да се свържат с Дежурния център на DARS на телефон 1970 (за обаждания от Република Словения) или на 00 386 1 518 85 18 (за обаждания от чужд оператор).

С цел да се избягват услугите на фирми, които предлагат репатриране на аварирали МПС-та със специализирана техника срещу високо заплащане, DARS препоръчва на посочените телефонни номера да се изиска изпращането на фирма, с която компанията има сключен договор или да се потърси съдействие на застрахователна компания, която предлага “Асистент на пътя”.

В посочените случаи денонощно може да бъде потърсено съдействие от деветте регионални центъра на DARS:

– в северна Словения: градовете Любляна, Марибор, Мурска Собота, Словенске Конице, Хрушица и Вранско (Avtocestna baza DARS Ljubljana, Maribor, Slovenske Konjice, Hrušica, Vransko) и

– в южна Словения: градовете Постойна, Козина и Ново Место (Avtocestna baza DARS Postojna, Kozina, Novo mesto).

Времето за пристигане на екип е ограничено до 45 мин. за автомобили до 3,5 т и до 60 мин. за такива с тегло над 3,5 т.

Изключение е тунелът “Караванке” между Словения и Австрия, където екип на DARS трябва да се яви до 25 мин след получаването на сигнала.

Важно е да се има предвид, че аварирали камиони се изтеглят от пътното платно само от партньорските фирми на DARS.

Те са обозначени с логотип “По договор с ДАРС № …”.

DARS напомня, че съгласно чл. 11 от Закона за правилата за движението по пътищата в Словения, в случай на авария шофьорите на автомобили с тегло до 3,5 т са длъжни да ги изтеглят от платното в рамките на не повече от 2 часа.

В противен случай това ще се извърши от DARS или фирма-партньор за сметка на шофьора и по обнародвания ценоразпис на DARS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *